Zelfliefde: In 6 stappen naar meer liefde voor jezelf

Zelfliefde is de basis voor een gelukkig leven, het gaat over jezelf accepteren, jezelf lief hebben. 

Wanneer je jezelf lief hebt, straal je die liefde ook uit naar anderen, voel je je beter in je vel en ben je veerkrachtiger. 

Heel veel redenen dus om hiermee aan de slag te gaan! Hoe start je hier nu mee? 

Wil je deze blogpost liever beluisteren?

Je kan hem vinden op Spotify, Google podcasts en Apple Podcasts.

 1. Wees lief voor jezelf

We zijn dikwijls heel streng voor onszelf, terwijl we heel meelevend en begripvol zijn voor anderen. Op welke manier spreek jij tegen jezelf? Ben je kritisch? Of juist lief en meegaand?

Oefen in onvoorwaardelijke liefde naar jezelf en start door jezelf liefdevol toe te spreken. Je bent precies goed zoals je bent. 

Maak gebruik van affirmaties of positieve mantra’s die je heel de dag door tegen jezelf herhaalt bv.: vandaag is het goed genoeg als ik gewoon mijn best doe.

 

 2. Leer jezelf kennen en accepteer jezelf

Wie ben jij en waar hou jij van? Waar krijg je energie van? Welke karaktereigenschappen typeren jou? Jezelf helemaal leren kennen is een eerste stap naar meer zelfliefde.

Wees hierin ook mild naar jezelf, je bent helemaal goed zoals je bent! 

Doe je niet anders voor dan wie je bent om anderen te pleasen. Wanneer jij jezelf gaat accepteren precies zoals je bent, zullen anderen dit ook doen. 

(lees meer in mijn blogpost: 'Van pleasen naar grenzen aangeven')

Hoe meer je openstaat voor wie je werkelijk bent, hoe meer je het leven kan gaan creëren dat bij jou past. 

 3. Luister naar je lichaam

Ons lichaam geeft ons signalen maar we zijn gewoon om deze te negeren en op automatische piloot verder te gaan. Om terug een betere connectie met jezelf te krijgen, is het belangrijk dat je naar je lichaam leert luisteren, leert voelen.

Probeer dagelijks bewust contact te maken door stil te gaan zitten of liggen en al je lichaamsdelen af te gaan en te voelen hoe het gaat. Dit is een ideale oefening voor het slapengaan, om tot rust te komen. 

Kijk wat er naar boven komt en omarm die gevoelens. Wat willen ze je zeggen? Wat heb je nu nodig? 

 

 4. Wees dankbaar

Je bent misschien niet altijd blij met wat er in het verleden of het nu gebeurt maar probeer hier niet in te blijven hangen. Uiteraard is het belangrijk om al je emoties te voelen maar vergeef jezelf of de ander ook en probeer verder te gaan. 

Kijk dagelijks naar de dingen die je wél hebt en waar je dankbaar voor bent. Noteer ze in een schriftje voor je gaat slapen en lees ze regelmatig terug. 

Schrijven kan je op veel vlakken helpen, daar vertel ik meer oer in mijn blog: 'Schrijven als zelftherapie'.

 5. Wees trots op de stappen die je reeds gezet hebt! 

Niet alleen grote dingen maar ook kleine stapjes zijn het waard om trots op te zijn. Kijk naar de weg die je al hebt afgelegd (vergelijk niet met anderen, maar met jezelf enkele jaren geleden). 

Het kan helpen om hier een dagboek van bij te houden met alle dingen waar je trots op bent en dit er bij te nemen op momenten dat het wat moeilijker gaat.

Elke stap is goed, het hoeft niet allemaal tegelijk. Geniet van deze weg. 

 

 6. Check regelmatig bij jezelf in. 

Sta af en toe even stil en kijk naar wat er is en hoe het met je gaat. Sta stil bij je gevoelens, gedachten, dromen en vragen.

Enkele vragen die hierbij kunnen helpen: Hoe voel ik mij nu? Wat ging er goed vandaag? Wat gaat er minder goed? Wat heb ik nu nodig? Wat mag ik loslaten?

Een goede oefening in bewustwording. En vergeet hierbij niet om mild te zijn voor jezelf en voor wat er naar boven komt!

Dit is een proces, je groeit elke dag, wees trots op de weg die al hebt afgelegd, je komt elke dag een stap dichter bij wie je werkelijk bent.

 

Wil jij graag nog verder aan de slag gaan?

Dan nodig ik je graag uit in mijn coaching sessies waarin ik jouw persoonlijk begeleid naar een leven met meer rust en meer liefde voor jezelf. Heel welkom! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.