Van pleasen naar grenzen aangeven

We hebben van kleins af aan geleerd om voor anderen te zorgen en onszelf op de laatste plaats te zetten.

We voelen ons verantwoordelijk voor de ander zijn geluk, voor de ander zijn gevoelens. Maar is dat wel iets waar we echt controle over hebben? Hebben we werkelijk wel die impact?

In het boek ‘Stop met pleasen’ van Andrea Mathews stelt ze dat de enigste zorg zelfzorg is, want we hebben enkel invloed op onze eigen gedachten en gevoelens, niet op die van een ander. 

Dat klinkt logisch maar waarom is het dan zo moeilijk om onze grenzen aan anderen aan te geven en te kiezen voor wat wij willen?

We zijn bang om de ander te kwetsen, teleur te stellen of misschien zelfs kwaad te maken. We hebben angst dat wanneer we niet ingaan op de vraag van geliefden, vrienden, familie (of je baas) we afgewezen of verlaten worden.

We gaan bij de ander op zoek naar bevestiging dat het goed is wat we doen en wie we zijn en gaan alles doen om het de ander helemaal naar zijn zin te maken.

Zodat we onszelf beter gaan voelen. Maar hebben we die bevestiging van anderen wel nodig? Kunnen we deze niet beter in onszelf gaan zoeken?

Hoe meer we zelf onze grenzen gaan respecteren, hoe meer vertrouwen we krijgen en hoe meer zelfrespect. Je laat de ander zien wat je belangrijk vindt en zo krijgt deze de kans om je écht beter te leren kennen..

Natuurlijk is het essentieel om eerst je eigen behoeftes en grenzen te kennen, want als jij ze niet kent, dan is het ook moeilijk om deze aan anderen over te brengen.

Hoe begin je hier nu mee?

 

  • Luister naar jezelf, wat wil je écht? Probeer te vertrouwen op je gevoel, wat zegt dit je? Voel ook welke gevoelens er naar boven komen wanneer je 'ja' hebt gezegd, of iets voor de ander doet. Was het een oprechte ja? Of voelt het toch niet helemaal goed? 

 

  • Neem de tijd om dit te doen, je hoeft niet meteen te antwoorden, door er bijvoorbeeld een nachtje over te slapen weet je soms beter of het een echte ja is of toch een nee. 

 

  • Maak je antwoord kort en simpel. Wil je liever niet ingaan op de vraag die je kreeg is een duidelijke nee voldoende, je hoeft geen smoesje te bedenken of rond de pot te draaien. Wees eerlijk uit respect voor jezelf én de ander. 

 

  • Oefen oefen oefen 😄 begin met kleine dingen, wat wil je vandaag, wat niet, neem de tijd om eerst te voelen bij jezelf voor je zomaar ja zegt op elk verzoek en wees trots op elke stap die je zet!

HSP's (hoog sensitieve personen) hebben sneller de neiging dan niet HSP's om in dit please-gedrag te vervallen. Je hiervan bewust worden is al een eerste stap! In mijn blog 'HSP en wat nu?', heb ik het ook over hoe HSP's zich gemakkelijk aanpassen aan de anderen. 

 

Wat ga jij de komende dagen doen om meer op te komen voor jouw grenzen?

 

Je grenzen aangeven en opkomen voor jezelf is niet gemakkelijk, zeker als je dit eerder nog niet veel deed. Ik kan je hierin begeleiden zodat je er niet alleen voor staat en we samen kunnen kijken welke stappen jij kan nemen die goed voor je voelen.

Ik help je meer voor jezelf te kiezen, je grenzen aan te geven, zodat jij een leven kan creëren waarin jij centraal staat. Een leven dat bij je past! 

Bekijk hier mijn aanbod voor coaching: 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.