Tijd nemen voor jezelf zonder schuldgevoelens

Wil je deze blogpost liever beluisteren? Je kan hem vinden op Spotify, Google podcasts en Apple Podcasts.

Heb jij er ook last van? Dat de schuldgevoelens naar boven komen wanneer je tijd wil nemen voor jezelf? 

Zeker bij mensen die heel veel bezig zijn voor anderen, veel verantwoordelijkheid nemen thuis en  op het werk, komt dat schuldgevoel wel eens naar boven wanneer ze tijd willen nemen voor zichzelf. 

Herken jij jezelf hierin? Ik alvast wel! 😅

 

Ik deel je mijn tips hoe je hiermee aan de slag kan gaan: 

 

 1. Word je bewust van je schuldgevoelens

Soms is het heel duidelijk. Je zet je in de zetel met een lekkere kop koffie of thee en de schuldgevoelens komen al naar boven: het huis staat nog op zijn kop, de afwas moet nog gedaan worden, kan ik nu wel even niets doen?? 

Maar  soms is het minder duidelijk en geef je toe aan het schuldgevoel. De tijd voor jezelf wordt opzij gezet om nog wat te werken of iets te gaan doen met je partner/kinderen. Je geeft hieraan toe omdat je geen schuldgevoelens wil krijgen. 

Het is belangrijk dat je je bewust wordt van deze patronen en de momenten waarop je je schuldig voelt.

 2. Onderzoek wat er onder zit

Onder deze schuldgevoelens zit meestal iets anders. Het kan een angst zijn, een behoefte aan goedkeuring.

Onderzoek bij jezelf wat er onder zit voor jou.

Misschien zitten onder de schuldgevoelens dat je moet werken de angst om een slechte werknemer te zijn. Of om je job te verliezen als je je project niet af krijgt. 

Je kan je schuldig voelen omdat je denkt dat je niet genoeg tijd spendeert met je partner en kinderen. Je denkt dat je dan misschien een slechte vrouw of mama bent. 

 

 3. Klopt dit ook echt? 

Is dat wat er onder zit ook echt waar? Heb je te weinig aandacht voor je partner/kinderen? Ben je een slechte partner/mama, of is dat iets dat je jezelf wijsmaakt? 

Als je een avond niet werkt en ontspanning neemt, wil dat dan zeggen dat je geen goed werk levert? 

Onderzoek in hoeverre wat jij denkt wel echt de waarheid is. Zijn het feiten of gedachten?

 4. Draai het om! 

Nu je weet waarom je je schuldig voelt en je weet dat wat je hierover denkt niet klopt, is het tijd om dit om te draaien.

Wat krijg jij als je tijd neemt voor jezelf? En wat krijgen de anderen? 

Je kinderen krijgen een moeder die meer ontspannen is, meer kan verdragen en die minder snel boos wordt. 

Als werknemer ben je frisser de dag nadien als je niet een hele avond gewerkt hebt, je kan er weer helemaal voor gaan. Je bent niet gefrustreerd omdat je alleen maar werkt en geen tijd hebt voor jezelf.

 

Soms kan het ook lastig en eng zijn om tot stilstand te komen en die rust toe te laten. Is dat iets dat je herkent, lees dan zeker mijn blog 'Als rust nemen eng voelt' met tips om hiermee aan de slag te gaan!

 

 5. Wat is mijn eerste stap? 

Tijd om actie te nemen! Nu je weet hoe je je schuldgevoelens de baas kan worden is het tijd om ontspanning in te lassen! Plan bv. een vaste relax/sport avond. 

Bespreek met je werkgever en collega's dat je na een bepaald uur niet meer bereikbaar bent en ook niet meer werkt. 

Dit komt jou ten goede maar ook hen, want je bent meer ontspannen, hebt meer energie nadien. Win-win dus!  

Je schuldgevoelens aanpakken vraagt oefening. Maar als je die gedachten aanpakt zal het je een vrijer gevoel geven, je gaat meer kunnen genieten van je vrije tijd en hebt nadien meer energie

 

Dat is ook wat ik je aanleer in mijn coaching gesprekken, hierin leer ik je om je gedachtenpatronen aan te pakken, te kijken naar wie jij bent als persoon, wat je voelt en nodig hebt. Ik leer je hoe je aan de slag kan gaan met je energie, welke dingen je kan doen om tot rust te komen en om weer energie te krijgen. 

Deze gesprekken zijn helemaal voor jou als jij altijd bezig bent en weinig rust hebt, je het gevoel hebt dat je geleefd wordt. Je wil jezelf niet langer wegcijferen en bent bereid om je gedachten onder de loep te nemen en actie te ondernemen om beter voor jezelf te gaan zorgen

Meer info over mijn sessies kan je hier vinden:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.