Schrijven als zelftherapie

Schrijven is een laagdrempelige en voordelige manier om aan zelftherapie te doen. Door je gedachten en gevoelens neer te schrijven, creëer je meer afstand en maak je je hoofd leeg, waardoor je meer tot rust kan komen. 

Je word je ook meer bewust van wat er allemaal in je hoofd omgaat, waar je over piekert en leert je gevoelens en gedachten beter onder woorden te brengen. 

Ik deel graag 4 manieren van schrijven die je zullen helpen om positiever in het leven te staan en je hoofd leeg te maken. 

Daarnaast kan schrijven je helpen om overzicht te geven en inzicht in jouw gedachtenpatronen zodat je deze ook kan aanpakken.

Het schrijven over je gevoelens en gedachten kan in het begin moeilijk zijn maar geef het tijd, geef  niet meteen op! Het kan je zoveel geven als je het deel van je leven kan maken.

Maak er een bewust zelfzorg moment van, een moment om te ontprikkelen en tot rust te komen. Het kan helpen om hier een vast moment voor te voorzien, zodat je een gewoonte creëert en je het niet meer kan vergeten. 

Het is helemaal fijn wanneer je een (nieuw) mooi notitieboekje (paper lover hier 🤩) hiervoor gebruikt. 

rust in je hoofd met schrijven

Deze blogpost kan je ook beluisteren op mijn podcast, klik hier om de aflevering te beluisteren op SpotifyGoogle Podcasts of Apple podcasts.

1. Dankbaarheids dagboekje

Er zijn vele wetenschappelijke studies die aangetoond hebben dat het beoefenen van dankbaarheid veel positieve effecten heeft zoals minder stress, een diepere slaap en een betere gezondheid. Het maakt mensen ook vriendelijker, hulpvaardiger en minder materialistisch.

Zelf doe ik het al jaren voor het slapengaan en het helpt mij om de dag positief af te sluiten, ook al was misschien niet alles van de dagen even fijn. 

Hoe kan je hier mee aan de slag gaan? 

  • Schrijf elke dag min. 3 dingen op waar je dankbaar voor bent (ik combineer het al eens met waar ik trots op ben)
  • Dit kunnen kleine dingen zijn: een kop warme koffie, de zon op je snoet, je partner die je hielp met de afwas 😆
  • Maar het mogen ook grote dingen zijn: je gezin, een dak boven je hoofd, je gezondheid
  • Doe het ZEKER op dagen wanneer het wat tegenzit, dit helpt je de dingen in perspectief te zien.

Het is ook fijn om later (en op momenten dat je je misschien wat minder positief voelt) eens terug te gaan lezen en te genieten van al die fijne dingen die je hebt neergeschreven. Je kan je dan plots weer heel wat lichter voelen en die ruzie die je misschien had, gaat dan even naar de achtergrond. 

2. Het piekerkwartier

piekeren stoppen en je hoofd leegmaken

Wanneer je veel last hebt van pieker gedachten, kan het helpen om met een piekerkwartier dit af te bakenen.

Het is een vast moment dat je jezelf toelaat om te piekeren, je kan dit al schrijvend doen maar dit hoeft niet. Tijdens dit moment mag je je gedachten de vrije loop laten gaan. 

Na 15 min. (vergeet geen wekker te zetten!) stop je en ga je verder met iets anders waarop je je aandacht kan richten. 

Als er nadien, op andere momenten van de dag toch piekergedachten in je opkomen, zeg je tegen jezelf: ‘deze parkeer ik voor later tijdens mijn piekerkwartier’, je kan dit eventueel opschrijven voor later. 

Zo geef je je gedachten wel de kans om gehoord te worden maar ga je er niet te ver in mee.

Je kan hier ook een bepaald schriftje voor gebruiken of een bepaalde plek in huis. 

Wil je nog meer weten over hoe je piekeren te baas wordt? In mijn blogpost 'Van Piekeren naar vol vertrouwen' vertel ik je wat je hierbij kan helpen en hoe je doemdenken aanpakt

3. Een braindump 

Bij een braindump ‘dump’ je letterlijk alles van je hoofd op papier. Neem 10-15 min de tijd om alles wat in je opkomt op te schrijven. Alle gedachten, taken, plannen, zorgen, schrijf het allemaal neer! 

Je kan dit op ieder moment doen, maar het werkt heel goed op momenten waarop je even helemaal overweldigd bent. Dit kan zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. 

Papier werkt beter dan op de computer. In periodes waarin je veel stress ervaart, kan je proberen deze oefening min. 1 keer per dag te doen op een vast tijdstip. Hoe meer je dit doet, hoe vlotter het gaat en je zal je nadien frisser en vrijer voelen! Alles is letterlijk uit je hoofd en je ervaart meer rust.

4. Het 4G schema

Deze manier van schrijven geeft je inzicht in jouw gevoelens en jouw gedrag. Deze 2 komen meestal voort uit de gedachten die je hebt bij een bepaalde situatie of gebeurtenis. 

Wanneer er iets gebeurt, heb je een gedachte, die bepaalde gevoelens bij je oproepen. En deze maken dan weer dat je een bepaald gedrag stelt. Dit gaat allemaal automatisch en razendsnel en meestal staan we hier niet bij stil. 

Wanneer je dit wel gaat doen en in kaart gaat brengen welke gedachten en gevoelens een gebeurtenis bij je oproept, kan je hiermee aan de slag gaan. Je kan (achteraf) gaan kijken hoe het kwam dat je een bepaalde gedachte had en of die wel realistisch was. 

Misschien kan je, als je er achteraf over nadenkt, deze gedachte ombuigen naar een meer helpende of positievere gedachte

Hoe zou je je dan hebben gevoeld bij deze nieuwe gedachte? En wat zou je gedaan hebben? Is dit anders dan wat je eerder gedaan hebt? 

Hoe je hier concreet mee aan de slag gaat: 

  • je schrijft neer welke gebeurtenis of situatie er plaatsvond, bv. een vriendin zegt een avondje uit af
  • daarnaast schrijf je op welke gedachten dit bij jou naar boven bracht, bv. 'niemand wil iets doen met mij, niemand vindt me leuk'
  • welke gevoelens kreeg je hierbij? bv. eenzaamheid
  • welk gedrag stelde je hierdoor? bv. je wordt kwaad en gefrustreerd en werkt dit uit op je gezin

Dan doe je deze oefening opnieuw en kies voor een nieuwe positievere gedachte. Welke gevoelens en gedrag komen hier dan bij kijken? 

Dit is een heel effectieve manier om je patronen in kaart te brengen en hiermee aan de slag te gaan maar het is niet simpel om dit alleen te doen. Tijdens mijn coaching gesprekken kan ik je hierbij helpen. 

schrijven als zelf therapie

Ik kijk met jou naar wat er bij jou speelt, waar je mee zit en hoe we dit kunnen aanpakken. Ik geef je nieuwe inzichten en help je patronen te doorbreken.

Wil je graag weten of ik jouw kan helpen? Neem eens een kijkje bij mijn aanbod, hier kan je alle thema's vinden waar ik jou bij kan ondersteunen.

Ben je niet helemaal zeker? In mijn GRATIS kennismakingsgesprek bekijken we waar jij tegenaan loopt en of ik de juiste persoon ben om je hiermee verder te helpen. Deze kan hier aanvragen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.