Als rust nemen eng voelt

We leven in een hele drukke maatschappij, waarin we allemaal veel te doen hebben. Werk, familie, maar ook gaan sporten, feestjes, we willen alles mee doen en niets missen.

Met het resultaat dat velen overprikkeld zijn, stress hebben en misschien belanden in een burn-out. Dit is een proces dat enkele maanden tot jaren kan duren, maar we hebben meestal niet door dat we zo in een 'stress-cirkel' zitten. 

We zijn het gewoon om altijd maar te blijven door gaan, ondanks alle signalen die ons lichaam ons geeft. Signalen dat het tijd is voor meer rust, voor meer ontspanning. 

Maar dat kan eng voelen, ongemakkelijk zijn, om plots die rust en ontspanning toe te laten als je gewend bent om altijd door te gaan. 

Je lichaam wil je iets zeggen

Wanneer je door langdurige stress op automatische piloot leeft, heb je het gevoel dat je kan blijven doorgaan, omdat je eigenlijk nog heel weinig connectie hebt met je lichaam

Je voelt amper nog hoe het met je gaat. 

Dit komt door stress maar ook omdat je de signalen van je lichaam negeert

Je hebt dit zelf misschien ook al wel eens gehad, dat er op het werk een hele drukke vergadering is of een deadline die je moet halen en je bent enkele uren heel erg gefocust. Wanneer je dan stopt, of de vergadering is beëindigd en je komt weer tot rust, voel je plots dat je eigenlijk honger hebt. 

Die honger was er een uur geleden misschien ook, maar omdat je in een stress situatie zat (die vergadering, deadline) is de connectie met jouw hoofd en lichaam even ‘verbroken’. 

Anderzijds kan het ook zijn dat je die honger wel degelijk hebt voelen opkomen, maar dat je deze bewust negeert, omdat je nog wil blijven verder doen tot het af is. 

Hoe meer je deze signalen negeert, hoe minder je ook uiteindelijk nog gaat voelen

ontspanning rust nemen

Wanneer je lange tijd veel stress hebt, voel je dus veel minder van wat je lichaam je wil zeggen. Je zenuwstelsel is helemaal overprikkeld en je kan nog moeilijk rust vinden

Rust nemen voelt dan heel onwennig, ongemakkelijk. Of je weet niet meer wat je moet doen om tot rust te komen. 

Doorbreek de stress cirkel en laat rust en ontspanning toe

Maar je kan die vicieuze stress cirkel doorbreken wanneer je ook echt rust toelaat. Dit wil niet zeggen dat je plots 2u per dag moet gaan mediteren of aan yoga doen, want dat kan plots veel zijn wanneer je niet gewoon bent om rust te nemen. 

Maar misschien kan je 5 min. heel bewust een koffie drinken, of naar buiten kijken door het raam. 

Een fijne bewustwordingsoefening is de zintuigen oefening: Kijk rondom je en benoem 5 dingen die je ziet, 3 dingen die je hoort, 3 dingen die je voelt, 1 ding dat je ruikt en 1 ding dat je proeft.

Neem hier de tijd voor en doe dit met aandacht. Deze oefening duurt niet lang, maar haalt je uit je hoofd en brengt je in het hier en nu.

Je kan deze op elk moment en op elke plek doen, wanneer je rustig in je zetel zit, een wandeling maakt in de natuur, of aan een drukke kassa staat in de supermarkt.

Oefeningen als deze brengen je zenuwstelsel weer tot rust en zorgen ervoor dat jouw lichaam (en dus jij) weer van stress kan herstellen

Je lichaam is zo’n krachtig instrument, maar we leven veel in ons hoofd en willen alles oplossen met onze hersenen.

Wanneer je jouw hoofd en je lichaam laat samenwerken, dan krijg je een veel krachtiger en beter herstel.

Dat is ook de manier waarop ik aan de slag ga in mijn coaching sessies. Enerzijds werken we rond (gedachten) patronen, maar anderzijds werken we ook op het tot rust brengen van jouw lichaam en jouw zenuwstelsel. Zo kan je profiteren van de resultaten van deze 2 tezamen. 

rust nemen tijd voor jezelf rust

Waarom jij geen rust kan nemen.

Wat nog speelt bij veel mensen en wat dikwijls een belangrijke reden of oorzaak is waarom ze geen rust nemen zijn bepaalde gedachten die hen tegenhouden

Je neemt geen rust omdat je bepaalde gedachten en overtuigingen hebt, die je meestal aangeleerd hebt gekregen over rust. 

Dit kan zijn: 

  • ik mag pas rusten als al mijn werk klaar is, rust moet je verdienen
  • ik moet altijd hard werken (rust is geen optie) 
  • ik kan pas rust nemen als er voldoende geld binnen komt. 

... 

Er zijn ongetwijfeld nog gedachten en overtuigingen die jij hebt, die jou ervan weerhouden om rust te nemen. Deze heb je overgenomen van je ouders, leerkrachten, je baas.. 

En ze zijn in de loop der jaren waarheid voor je geworden. 

Onderzoek eens bij jezelf, welke gedachten jij hebt, waardoor je geen rust kan/mag nemen. 

En van waar komen deze? Zijn er nog mensen in jouw omgeving met diezelfde overtuigingen? Of mensen die vroeger een belangrijke rol hebben gespeeld in je leven? 

En is deze gedachte of overtuiging ook echt waar? Of is het iets waar je je niet meer door wil laten leiden en liever afscheid van neemt? 

Je kan er dan voor kiezen om een nieuwe gedachte of overtuiging te creëren, die je gaan helpen om jezelf meer en meer toe te laten om rust te nemen. Hier ga ik verder op in in mijn blog 'AFFIRMATIES, positieve gedachten voor een positieve verandering in jouw leven', waarin ik je leer wat affirmaties zijn en hoe je ermee aan de slag gaat. 

Rust is wat jouw lichaam nodig heeft, wat jij nodig hebt, om veel stress en veel prikkels aan te kunnen zodat je niet overprikkeld geraakt, zodat je niet in chronische stress of burn-out beland. 

Hoe kan jij nu, in jouw leven wat meer rust brengen? Zodat je jouw lichaam het signaal geeft dat je niet altijd ‘aan’ moet staan. Maar dat rust ook ok is en zelfs heel hard nodig. Dit kan iets kleins zijn zoals elke ochtend de dag starten met rustig koffie of thee te drinken, zonder al haastig de boterhammen te smeren. Of een dankbaarheidsoefening op het einde van de dag, een moment van stilte en rust dat je neemt om bij de mooie dingen van de dag stil te staan. Maar het zo klein en gemakkelijk mogelijk zodat je er ook effectief mee aan de slag gaat! 

Heb jij nog moeite om rust toe te laten? Kan je moeilijk achterhalen wat jou hiervan weerhoudt? 

In mijn coaching sessies kijk ik samen met jouw welke stappen je kan zetten naar meer rust. We gaan hierbij aan de slag met je gedachten patronen, maar ook om jouw lichaam en jouw zenuwstelsel weer te kalmeren, zodat je meer rust ervaart en minder snel in stress geraakt. 

Boek hier onder jouw eerste coaching sessie of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan via de contact pagina

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.