AFFIRMATIES, positieve gedachten voor een positieve verandering in jouw leven

Wat je tegen jezelf zegt, wat je denkt en gelooft, heeft een hele grote invloed op jouw leven!
Door jouw mindset aan te pakken en aan de slag te gaan met positieve gedachten kan je jouw toekomst positief beïnvloeden.

Wat zijn affirmaties?

Affirmaties zijn korte, positieve zinnen, die je tegen jezelf zegt. Want jouw gedachten beïnvloeden namelijk jouw gevoelens en jouw acties. 

Je brein gelooft wat jij denkt en zal er zo veel mogelijk voor zorgen dat wat jij denkt werkelijkheid wordt

Als jij dus denkt ‘dit gaat me nooit lukken’ is de kans ook groot dat het nooit zal lukken. 

Hoe start je met affirmaties? 

Affirmaties of positieve gedachten kunnen je dus heel veel brengen. Hoe ga nu je nu aan de slag om jouw toekomst positief te beïnvloeden? 

 1. Wees je bewust van hoe je tegen jezelf spreekt!

Hoe spreek je tegen jezelf en wat zeg je allemaal? Heb je daar al eens bij stilgestaan? 

We hebben zo'n 60.000 gedachten per dag en bij de meeste mensen is maar liefst 70% negatief! 

Maar het goede nieuws is, dat we hiermee aan de slag kunnen gaan! 

Heel veel van deze gedachten heb je onbewust. Het zijn dingen die je vroeger geleerd hebt, stemmen van je ouders, leerkrachten, ...

Je hiervan bewust worden is de eerste stap in het proces naar meer positiviteit. 

Je zegt misschien dingen tegen jezelf zoals: 

 • 'Het lukt me niet, ik kan er niets van'
 • 'Ik moet altijd hard werken, me-time en rusten zijn tijdverspilling.'
 • 'Als ik dit niet doe ... (vul zelf in wat het is), ben ik geen goede mama/vrouw/vriendin/werknemer..'

 2. Buig je negatieve gedachten om naar positieve affirmaties

Dit kritisch en negatief denken helpt je niet, dus gaan we dit ombuigen naar iets dat meer 'helpend', meer positief is. 

Er zijn enkele voorwaarden voor een goede affirmatie. Ze zijn namelijk allemaal kort, positief en actief geformuleerd. En je formuleert je affirmaties alsof deze al bereikt is.

Zo zegt je bv. niet: 'Ik wil niet ongelukkig zijn', beter is: 'Ik ben gelukkig'.

Ik gebruik de voorbeelden van hier boven terug om enkele voorbeelden te geven: 

 • 'Het lukt me niet, ik kan er niets van' 
  → Ik doe wat ik kan en ik groei elke dag!
 • 'Ik moet altijd hard werken, me-time en rusten zijn tijdverspilling.' 
  → Ik mag ontspannen wanneer ik wil, ik doe genoeg.
 • 'Als ik dit niet doe ... (vul zelf in wat het is), ben ik geen goede mama/vrouw/vriendin/werknemer..' 
  → Ik ben genoeg en ik doe genoeg. 

 3. Het 'eigen' maken van de affirmaties 

Enkel de affirmaties maken is niet voldoende om je gedachten, gevoelens en acties positief te beïnvloeden. Je moet ze ook ‘eigen’ maken. Pas wanneer je er echt mee aan de slag gaat, ga je er ook resultaten van zien. Dit doe je vooral door herhaling en bekrachtiging. 

Dit kan op verschillende manieren: 

 • Spreek ze uit: Zeg deze positieve zinnen hardop tegen jezelf, min. 100 keer per dag. En ook juist op de momenten waarop het je tegenzit. 100 keer lijkt misschien veel, maar wanneer je er een gewoonte van maakt om dit op vaste momenten gedurende de dag te doen, zit je er snel aan. Enkele voorbeelden: 
  • Spreek je affirmatie 10 of 15 keer uit nog voordat je opstaat en wanneer je gaat slapen
  • Maak van wachtmomenten (aan de schoolpoort, bij hobby's..) gebruik van het moment om in gedachten je affirmaties op te zeggen. 
 • Schrijf ze neer: Schrijf de affirmatie waar je mee aan de slag wil gaan op. Maak briefjes en hang ze overal in huis op, waar je ze veel ziet, bv. de koelkast, het toilet, een spiegel, aan je bureau. Of noteer ze in je journal elke avond voor het slapengaan. 

Schrijven is trouwens 1 van mijn favoriete manieren om aan zelfontwikkeling te doen, wil je hier nog meer over weten, lees dan mijn blog 'Schrijven als zelftherapie', waarin ik 4 manieren van schrijven met je deel, die je vooruit gaan helpen en je positiever leren zijn. 

 • Zeg ze tegen jezelf in de spiegel: dit is nog meer confronterend maar ook effectiever! Probeer hierbij op je lichaamstaal en gezichtsuitdrukking te letten en deze af te stemmen op je affirmatie: zeg het met kracht en overtuiging!
  Ook hier is herhaling belangrijk! Zeg elke ochtend en elke avond voor de spiegel jouw positieve affirmaties voor het meeste effect. 

Werken affirmaties wel?

Affirmaties werken ook als je er niet in gelooft! Je hoeft ze enkel zoveel mogelijk te doen.

Het is wel belangrijk dat je nieuwe positieve gedachten niet te ver liggen van waar je nu staat.

Als je je momenteel bv. in een moeilijke financiële positie zit, helpt het om een affirmatie te kiezen als ‘Ik heb alles wat ik nodig heb'  i.p.v. ‘ik kan zwemmen in het geld’. 

Probeer dus affirmaties te maken die haalbaar zijn en niet onbereikbaar. Je kan wel, telkens wanneer je bereikt hebt wat je affirmeerde, overgaan naar een volgende affirmatie die weer wat verder ligt en zo jouw doel opbouwen.

Groeien naar een 'growth mindset'

Bij affirmaties gaat  het er vooral over dat we je mindset aanpakken. Dat je positievere gedachten krijgt en je fixed mindset (of vaste mindset) om gaat buigen naar een growth mindset

Een fixed of vaste mindset wil zeggen dat je als het ware ‘vastgeroest’ bent, dat je denkt dat je niets kan veranderen aan de situatie of aan jezelf. Je vermijdt uitdagingen en geeft snel op. Je gaat fouten zien als falen en feedback ervaar je als een aanval (of je negeert het). Het succes van anderen maakte dat je je bedreigt voelt. 

Je zit als het ware vast en geraakt niet vooruit. 

Maar we willen gaan naar een growth mindset. Je weet wanneer je in deze mindset zit als je een uitdaging aangaat en doorgaat als het eens tegenzit. Je ziet je fouten als dingen waar je uit kan leren en probeert het anders aan te pakken of opnieuw te doen. Je leert ook van de feedback van anderen en ziet het als een kans om de dingen anders te bekijken. Het succes van anderen inspireert je, je leert hierdoor wat je zelf wil en gaat daarvoor.

Je neemt actie, je ontwikkelt je en je gaat vooruit! 

Hoe zie jij jezelf? In welke mindset zit jij? 

Affirmaties om mee aan de slag te gaan

Tot slot heb ik nog enkele positieve affirmaties die je zou kunnen gebruiken. Kies diegene uit die bij jou past en bij wat jij nodig hebt. 

Spreek ze hardop uit, schrijf ze neer en hang ze overal op! Veel succes ermee!

Ik voel me krachtig, sterk en fit 

Ik voel me geliefd en gewaardeerd

Ik ben liefdevol 

Ik waardeer mezelf voor wie ik ben 

Ik accepteer mezelf helemaal 

Ik geniet van elk moment 

Ik geloof in mezelf 

Ik respecteer mezelf en mijn grenzen 

Ik zorg goed voor mezelf 

Ik voel me gelukkig 

Ik leef mijn mooiste leven 

Ik ben dankbaar voor wat ik heb

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.