Reflecteren op het afgelopen jaar

Je kan deze aflevering ook beluisteren op SpotifyGoogle Podcasts of Apple podcasts.

Met de aanloop naar 2023 kijk ik even terug op het afgelopen jaar. Ik stelde mezelf hierbij enkele vragen:

 • Welke challenge heb ik overwonnen en wat heb ik daaruit geleerd?

Voor mij is dit de knoop die ik heb doorgehakt om na 15 jaar mijn job als boekhouder stop te zetten en ik ben heel blij dat ik dit heb gedaan. Dat ik Plan Rust heb kunnen opstarten en nu volledig kan gaan voor mijn coachings. Daaruit leerde ik dat ik mijn eigen pad mag en kan kiezen en niet hoef te doen wat ik denk dat hoort. 

 • Wat zijn blinde vlekken, waar ben je nog niet zo goed in? 

Ik ben soms onzeker en last van het imposter syndroom, ik heb wat angst om mij te tonen als coach omdat ik zo'n ommekeer heb gemaakt in mijn carrière, al was dit een heel bewuste keuze en iets waar ik al heel lang mee bezig ben. Hier ga ik zeker stappen in zetten in 2023 en ik heb dit voor mezelf uitgeschreven hoe ik dit kan aanpakken. Ik raad dit ook aan om te doen als je zelf ergens nog stappen in wil zetten. Bepaal je eerste stap, maak hem zo concreet mogelijk en stel hem niet uit! 

 • Wat heeft mij het allergelukkigst gemaakt het afgelopen jaar? 

Ongetwijfeld alle mensen die er voor mij waren en mij gesteund hebben dit jaar, met als belangrijkste persoon mijn man. 😍

 • In welke 3 woorden kan je het afgelopen jaar samenvatten? 

Intens, bevrijdend en onzeker. Ondanks alle ups en downs ben ik zo blij met de stappen die ik dit jaar gezet heb.

 • Wat heb ik dit jaar bereikt? 

Durven keuzes maken en kiezen voor mezelf. De opstart van Plan Rust, ik heb hier zoveel in bijgeleerd: de coachings die ik gedaan heb, de opleiding die ik gevolgd heb, maar ook alles wat hoort bij het opstarten van een onderneming (sociale media, podcast, blogs)

 

Tip: Schrijf jouw mijlpalen neer (meerdere keren per jaar) in een bullet journal en kijk er regelmatig op terug!

 • Wat heb ik niet bereikt dat ik had willen bereiken (hier kan je in het toekomstige jaar aan werken)

Voor mij is dit de vertaling van mijn enthousiasme in omzet en aantal klanten. Maar ik ben nog maar net gestart en ik heb vertrouwen dat dit in het komende jaar in orde zal komen. 

 • Waar heb je dit jaar het meeste energie gekregen? 

De nieuwe weg die ik ben ingeslagen, de nieuwe dingen die ik heb bijgeleerd en de connectie met anderen (vrienden, familie). En helemaal voor mezelf kiezen (mezelf op de eerste plaats zetten, momenten voor mezelf)

 • Welke dingen hebben je het meeste energie gekost? 

Dingen doen enkel omdat ze verwacht worden terwijl ik ze zelf niet leuk vindt, drukt en lawaai (als HSP heb ik wat sneller last van prikkels, zie podcastaflevering 3). En teveel bezig zijn voor anderen: zorgen voor mijn kinderen (hier kan ik soms wat in doorslagen 😅

 

Tip: Opschrijven waar je energie van krijgt en wat je energie kost is ook heel waardevol om te bekijken op een dag/week. Zo kan je de balans opmaken en tijdig bijsturen.

 • Wat zou je liever anders hebben gedaan? 

Sneller keuzes gemaakt hebben. Dit neem ik mee naar het komende jaar om rond te werken. Als perfectionist is keuzes maken niet mijn sterkste kant 😆

 • Welke dingen laat ik achter mij in 2022 en neem ik niet meer mee naar 2023?

Onzekerheid, perfectionisme (al heb ik hier bewust al hele grote stappen in gezet) 

 • Waar wil ik me wel op richten in 2023? 

De verbinding met anderen, liefst 1 -op - 1 (als introvert zijnde), mezelf verder ontwikkelen als ondernemer en als coach. Hiervoor ga ik nog een bijkomende opleiding starten om HSP's te coachen en ondersteunen.

 • Wat zou je doen als alles mogelijk was? Als je niet moest kijken naar geld, verplichtingen? 

Nog eentje voor mij om over na te denken! Ik zou heel graag eens op retraite gaan maar verder ben ik momenteel gelukkig met hoe mijn leven er nu uitziet. Ik ben wel benieuwd wat jij zou doen als alles mogelijk was? 

Dat waren enkele mooie reflectie vragen, wacht zeker niet tot volgend jaar om terug de balans op te maken maar doe het bv. per kwartaal of per half jaar. Zo kan je zien of je nog steeds de richting aan het gaan bent die je wil. 

 

Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden! Ben je hiermee aan de slag gegaan en heb je er wat aan gehad, laat het me dan zeker weten door een berichtje te sturen via Instagram!

 

En dan wens ik je een fantastisch 2023!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.