De lat wat lager leggen tijdens de eindejaarsfeesten

Je kan deze aflevering ook beluisteren op Spotify, Google Podcasts of Apple podcasts.

Op een ontspannen manier de eindejaarsfeesten door geraken, dat willen we allemaal wel denk ik 😄.

Want dikwijls ervaren we wel wat druk en wat stress rond de feestdagen en dat begint al met de cadeaus. We steken veel tijd en moeite in het zoeken van dat perfecte cadeau, maar bestaat dat eigenlijk wel, dat perfecte cadeau?

We leggen de lat zo hoog voor onszelf, maar dat is helemaal niet nodig. Het gaat om het gebaar, om het samenzijn tijdens het eindejaar en niet om de cadeaus die je geeft. Dus neem sneller een beslissing en focus je vooral op het samenzijn.

Ook de feesten zelf, het samenzijn met de familie of met vrienden, daar komt heel wat bij kijken. Om te beginnen het eten, hoe uitgebreid maak je dit? Hoe hoog leg je de lat voor jezelf? Maak je een 16 gangen menu met aangepaste wijnen?

En de decoratie van je huis? 

Wat vind jij belangrijk? Waar wil jij de focus op leggen? Als jij heel graag een uitgebreid menu klaarmaakt is dat helemaal goed, maar bedenk even zelf waar je de focus op wil leggen en probeer de rest wat meer los te laten. Maak het jezelf niet te moeilijk. Bestel een menu bij de traiteur, haal allemaal ovenhapjes, of maak (zoals wij eerder deden 😆) hamburgers met friet klaar! Zeker sinds de kinderen er zijn ligt de lat bij ons heel wat lager 😊. We focussen op wat wij belangrijk vinden en dat is samenzijn en genieten!

Eindejaarsfeesten hebben soms ook de gewoonte om lang te duren, maar je hoeft niet persé tot laatste te blijven!

Als dat teveel van je vraagt dan geef je best je grens aan. Dat is zeker niet gemakkelijk maar probeer hier duidelijk voor jezelf te kiezen en wat later te gaan of op tijd te vertrekken. Vroeger vond ik dit zelf heel moeilijk maar hoe meer je dit doet hoe gemakkelijker het gaat! Probeer hierbij vooral de focus te leggen op jezelf, op wat jij wil en niet op wat anderen misschien hierover gaan denken. 

Dat geldt ook voor tijdens het hele feest. 

Het kan veel energie van ons vragen om op drukke feesten samen te zijn, waarbij niet iedereen je even goed ligt. Blijf vooral bij jezelf en denk op voorhand na hoe je dit kan aanpakken: Waar voel je je niet goed bij? Wat wil je wel? Waar trek je de grens? Als je dat op voorhand voor jezelf bepaalt, dan is het gemakkelijker om dat op dat moment toe te passen.

En wanneer het je teveel wordt, trek je je even terug op de WC. Voel bij jezelf hoe het met je gaat. 

Er zijn ook altijd verplichtingen waar je geen zin in hebt maar waar je niet onderuit kan. Deze kan je inkorten in tijd. Check hierbij zeker je eigen energie tijdens het feest en neem op tijd pauze of ga naar huis wanneer het niet meer gaat. 

We voelen ons dikwijls 'verplicht' om gelegenheden bij te wonen maar als je echt niet wil gaan, waarom zou je dit dan doen? De ander voelt dit ook aan! Vraag jezelf af of je dit echt moet doen en leg hierbij de aandacht alleen bij jezelf en niet wat de ander ervan gaat denken. Je wil de ander wel plezieren door te komen maar als je geen energie hebt om te geven dan heb je er niet veel aan.. 

 

Nog een laatste tip: Neem voor en na het feest even tijd voor jezelf. Maak je hoofd leeg door te gaan wandelen, doe wat ademhalingsoefeningen, schrijf alles even van je af. 

Het is handig om een lijstje te hebben van dingen die je kan doen om tot rust te komen als je overprikkeld thuiskomt (bv. een bad nemen, wat kleuren..). Zo kan je hiernaar teruggrijpen als het teveel was. 

 

Ondanks de drukke periode, hoop ik dat je de focus kan leggen op verbinding en je toch kan genieten van de eindejaarsfeesten! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.