Kan je helemaal herstellen van een burn-out?

In onze samenleving ervaren steeds meer mensen overmatige stress die kan leiden tot een burn-out.

Hoe ontstaat deze burn-out? En is het mogelijk om hier helemaal van te herstellen? 

 

In dit artikel bekijken we welke stappen essentieel zijn om duurzaam te herstellen zodat je je burn-out voorgoed vaarwel kan zeggen. 

burn-out herstel

Wat is een burn-out en hoe ontstaat het?

Een burn-out is een fysieke en mentale uitputting die wordt veroorzaakt door langdurige stress en overbelasting. 

Het ontstaat wanneer iemand langdurig over zijn grenzen gaat en geen of te weinig tijd neemt om te rusten en te herstellen.

Factoren zoals perfectionisme, people pleasen, hoge werkdruk en gebrek aan steun kunnen bijdragen aan het ontstaan van een burn-out.

Ook jouw hoogsensitiviteit (een persoonlijkheidskenmerk waarbij je gevoeliger bent voor prikkels), kan ervoor zorgen dat je meer risico loopt om in een burn-out terecht te komen. Lees daarover meer in mijn artikel ‘Hoe herstel je van een burn-out? Kwetsbare patronen en behandeling’. 

herstellen van burn-out

Wat zijn de klachten bij een burn-out?

Een burn-out wordt gekenmerkt door fysieke en mentale uitputting: er is geen energie meer, slaapproblemen treden op en er ontstaan nog tal van andere fysieke klachten die bij iedere persoon anders kunnen zijn zoals: hoofdpijn, migraine, mistig hoofd, concentratieproblemen, nek- en schouderklachten, verminderde weerstand , hartkloppingen, maag- darmklachten.. 

 

Daarnaast is er sprake van heftige (vaak oncontroleerbare) emotionele reacties. Huilbuien, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angst en paniek, neerslachtige gevoelens, machteloosheid. 

 

Er ontstaat een weerstand tegen werk, tegen sociale contacten en er ontstaat wantrouwen naar anderen toe. 

Het is belangrijk om tijdig de signalen te herkennen en hulp te zoeken om het herstel te starten. Twijfel je, raadpleeg dan je huisarts!

Is het mogelijk om te herstellen van een burn-out?

Het is mogelijk om te herstellen van burn-out. Maar het is belangrijk om te beseffen dat het geen eenvoudig proces is en dat het tijd én de nodige inzet vraagt om hier uit te komen. 

Wat is er nodig om helemaal te kunnen herstellen van je burn-out?

 1. Accepteren van je burn-out

Het eerste en belangrijkste onderdeel van het herstelproces is het accepteren van het feit dat je een burn-out hebt. Dit betekent dat je moet accepteren dat je niet op de huidige manier door kan blijven gaan en dat je hulp nodig hebt.

 

Het is belangrijk om te begrijpen dat een burn-out geen teken van zwakte is, maar eerder een signaal dat er iets mis is en dat er actie moet worden genomen.

Door dit onder ogen te zien en te accepteren, kan je de eerste stap zetten van jouw herstel.

burn-out herstel

 2. Rust en ontspanning

Een burn-out is vaak het gevolg van een langdurige periode van stress en overbelasting. Het is daarom noodzakelijk om voldoende rust te nemen en te ontspannen. Zeker in een eerste fase heeft jouw lichaam écht fysieke rust nodig, enkel zo kan het herstellen. 

 

Het is belangrijk om ook voldoende activiteiten te doen die je helpen te ontspannen en die je plezier geven. Neem oude hobby’s terug op, ga wandelen in de natuur of doe aan yoga of meditatie. 

burn-out herstel

3. Reflectie

Reflectie is een noodzakelijk onderdeel bij het herstellen van een burn-out. Pas wanneer je je bewust gaat worden van welke patronen en factoren hebben bijgedragen aan je burn-out is het mogelijk deze onderliggende problemen aan te pakken zodat je niet meer terug in een burn-out belandt. 

 

Reflectie kan ook helpen bij het creëren van een beter zelfbeeld en het ontwikkelen van nieuwe, meer helpende reactiepatronen

 

Door terug te gaan kijken naar hoe je in deze burn-out bent beland, kan je leren van de ervaring en groeien als persoon, wat essentieel is voor een duurzaam herstel van een burn-out.

 4. Gedragsverandering

Naast reflectie is ook een effectieve gedragsverandering nodig om duurzaam te herstellen van burn-out, omdat het oude gedrag de bron van de burn-out is geweest. 

 

Door je gedrag aan te passen, door bijvoorbeeld beter grenzen te stellen, prioriteiten te stellen en goed voor jezelf te zorgen, voorkom je dat je opnieuw in een burn-out terechtkomt. Gedrag als pleasen, perfectionisme en alleen maar hard werken zullen moeten aangepast worden. 

 

Er zullen nieuwe en betere gewoontes moeten worden gecreëerd zodat jij tijdig kan opladen en herstellen van stress en zodat je een gezondere werk-privébalans kan creëren. Er moet meer bewustwording komen van jouw behoeftes en hoe je hierin kan voorzien. 

 

Daarnaast is het ook belangrijk om een gezonde levensstijl te ontwikkelen . Dit kan betekenen dat je regelmatig sport, gezond eet en voldoende slaapt.

 5. Sociale steun

Het hebben van een sterk sociaal netwerk kan een grote hulp zijn bij het herstel van een burn-out. 

Praat met collega’s, vrienden en familieleden over je gevoelens en zoek steun bij mensen die je vertrouwt. Zij kunnen jou emotioneel steunen en aanmoedigen tijdens moeilijke periodes. 

 

Maar ze kunnen ook helpen met praktische hulp zoals overnemen van werktaken en hulp in het huishouden.  

 

Door anderen toe te laten om jou te helpen, zorg je voor een gevoel van verbondenheid en de steun van anderen kan je zelfvertrouwen en veerkracht vergroten, waardoor het herstelproces effectiever en duurzamer wordt. 

hoe herstel ik van een burn-out

Een supportgroep voor mensen met burn-out kan ook nuttig zijn. Hier kom je in contact met gelijkgestemden, met mensen die hetzelfde meemaken en dit kan weer die extra steun en verbondenheid geven die je net nodig hebt.

Ik maakte zelf ook een groep op Facebook, waar je terecht kan met al je vragen of om gewoon met anderen te connecteren. Je kan hier deelnemen

hoe herstellen van burn-out

 6. Geduld en doorzettingsvermogen

Herstellen van burn-out is een langdurig proces dat tijd en doorzettingsvermogen vereist. Het is belangrijk om geduldig te zijn en niet te snel te willen herstellen. 

 

Je hebt soms jaren aan chronische stress opgebouwd voor je in een burn-out terecht kwam, herstel en het aanpassen van jouw gedrag zodat je niet meer hervalt, kan daarom ook lang duren. Meestal gaat het om patronen die al meerdere jaren (soms vanuit de kindertijd) spelen en die niet op enkele weken tijd kunnen aangepast worden. 

 

Daarnaast heeft jouw lichaam ook de tijd nodig om te herstellen en weer rust te vinden. 

Professionele ondersteuning in jouw herstel

Professionele ondersteuning kan een grote meerwaarde zijn bij jouw herstel van burn-out. 

Deze kan je helpen om de oorzaken van je burn-out te begrijpen en manieren te vinden om ermee om te gaan. Je leert er jouw gedrags- en reactiepatronen te begrijpen én ze om te buigen zodat je niet meer in een burn-out terecht komt. 

Samen zorg je voor een duurzaam herstel van jouw burn-out! 

Kan jij ondersteuning gebruiken in jouw herstel? Dan help ik jou hier graag mee verder!

Alle info over mijn stress en burn-out herstel traject kan je hier vinden: 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.